Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2018 22:31 - къде отиваш..може би?!!
Автор: codetroina Категория: Музика   
Прочетен: 2048 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Всичко това показва, че историята на науката е доста по-сложен предмет, отколкото си мислим, и трудно може да бъде опростена, особено до циркулиращите в съвремието легенди.


 КВО ВАДИС, SAMODELA?

 8-ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ (1564-1642) астроном, математик и изобретател, физикик.

♦♦♦♦♦♦♦

    ♦ “Главната цел на Библията е преклонението пред Бога и спасението на душите. И Библията, и природата са сътворени от Бога;

" Аз създадох земята, и сътворих човека на нея; Аз, да! Моите ръце разпростряха небето, Аз дадох заповеди на цялото му множество."Исая 45:12

       ♦ “Библията е вдъхновена и продиктувана от Светия Дух.

 

И накрая стигаме до Галилео Галилей (1564-1642), с когото проблемите започват. Но в тази история има нюанси, които трудно се вписват в общите клиширани представи.

Започва се с откриването на телескопа. Галилео не е точно негов изобретател - още през късното лято на 1608 година започва разпространението на малки далекогледи в Европа (източник). Тези далекогледи увеличават отдалечените обекти едва няколко пъти, но това е достатъчно за Галилео да стъпи върху дизайна и да го усъвършенства. Резултатът от съвременна гледна точка не е особено зашеметяващ - конструираният първи телескоп може да увеличава обектите до 10 пъти. С този телескоп Галилео започва да наблюдава Луната и това довежда до цялостна революция в астрономията.

Можете да си представите какъв е шокът, когато Галилео вижда, че Луната е (по неговите думи) "неравна, груба, пълна с дупки и хълмове"! Но това е само началото - на 7-ми януари 1610 година астрономът насочва своя нов и по-мощен телескоп, увеличаващ обектите до 30 пъти, към планетата Юпитер. Там намира три малки, ярки "звезди", за които днес знаем, че са луни (т.нар. Галилееви спътници). Едната е на запад, другите две - на изток, но всички подредени в права линия. На следващата вечер той отново наблюдава планетата и вижда трите звезди от западната част на планетата - но пак в права линия. Галилео публикува наблюденията си в малката книжка Sidereus Nuncius през същата 1610 година.

Така Галилео, който в началните етапи от кариерата си е геоцентрик, се обръща към хелиоцентризма, описан по-рано от Коперник. През 1615 година един доминикански монах подава писмено оплакване срещу Галилео, а друг се обръща лично към инквизицията. Монасите обвиняват учения, че вярванията му в хелиоцентризма противоречат на Библията, напр. на чудесата според библейската книга Исус Навин 10:12-13 (източник).

Към този момент инквизицията започва за пръв път да се притеснява относно набиращото привърженици течение на хелиоцентризма. Свикан е съвет от богословски експерти, които разглеждат подробно хелиоцентричната идея и на 24-ти февруари 1616 година решават, че е погрешна от философска гледна точка и поради това еретична. На 26-ти февруари кардинал Робърт Белармин се среща тайно с Галилей и го предупреждава, че църквата има намерение да оповести хелиоцентризма за ерес и в такъв случай би било невъзможно той да бъде защитаван и подкрепян. Галилео се съобразява с църковните препоръки.
През 1616 година църквата официално забранява книгата на Коперник.
 

Въпреки това след няколко поправки, които гарантират, че теорията за хелиоцентризма ще бъде представена просто като една от многото, а не като категорична истина, църквата дава благословия да публикува творбата на Коперник отново през 1620 година (източник).

Галилео Галилей мълчи до 1623 година, когато е избран нов папа - Урбан VIII. След близо десетилетие работа, през 1632 г. публикува съчинението "Диалог между две световни системи: птолемеева и коперникова". Аргументите в полза на хелиоцентризма са повече от тези в полза на геоцентризма, макар и да не може да се докаже категорично нито една от двете. Като заключение Галилео достига до извода, че движението на Земята е по-вероятно да е вярно. Книгата на Галилео е написана на умерен език, но през 1633 година инквизицията отново призовава учения на съдебен спор. Галилео е обявен за виновен "в подозрение за ерес", за това, че защитава движението на Земята и че отрича авторитета на Библията.

"Подозрение за ерес" е сравнително лека присъда. Ако е бил обвинен във "формална ерес", той е щял да бъде изгорен на клада. Галилео се отървава само с домашен арест и забрана на неговата книга.

Към момента на осъждането Галилео е вече 70-годишен и прекарва остатъка от живота си в удобна вила (източник). Иначе се счита, че изразът "И все пак тя се върти" е легенда, възникнала в резултат на по-късни романтични представи. Няма данни, че Галилео наистина е изговарял подобни думи. 

Защо Галилео избягва съдбата на Джордано Бруно, който е изгорен на клада през 1600 година? Бруно е интересна историческа личност - считан е от някои съвременни популяризатори като Нийл деГрас Тайсън за основоположник на съвременната астрономия, понеже е харесвал схващанията на Коперник и е вярвал, че Вселената е безкрайна, както и че звездите са далечни слънца. И въпреки това той е осъден десет години преди изобретяването на галилеевия телескоп, който потвърждава хелиоцентричната теория.

следва/ Джордано Бруно..
 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. codetroina - kraszah.blog.bg/profile.php
09.12.2018 23:07

тва е моята Любима баба Во..
само днес има..към 5-5 постинга..не съм Я проверявала..
под вънкашност чужда, и под уродлив..блогофф калпак..
скрита..потайна, но с голем..О дрт мерак..
крачи, ръмжи и рита..като еднаРазгонена..ослица...

а, мога и още...рими Удари Ми...
цитирай
2. codetroina - знаете, умирам..за блоКови локуми и..дрти локумки..
09.12.2018 23:09

Книгата на Галилео е написана на умерен език, но през 1633 година инквизицията отново призовава учения на съдебен спор. Галилео е обявен за виновен "в подозрение за ерес", за това, че защитава движението на Земята и че отрича авторитета на Библията.

"Подозрение за ерес" е сравнително лека присъда. Ако е бил обвинен във "формална ерес", той е щял да бъде изгорен на клада. Галилео се отървава само с домашен арест и забрана на неговата книга.

Към момента на осъждането Галилео е вече 70-годишен и прекарва остатъка от живота си в удобна вила (източник)
канал HISTORY

цитирай
3. codetroina - когато Науката среща Митове и Легенди..
09.12.2018 23:16
от Пазарището на хЯмболя..
става ..многооо интересно..
да живее Науката ,и блоК бе Ке то..
Благ ви, л'бими мои читатели!
цитирай
4. troina - ммдаам...Декември е най най удобното време..
09.12.2018 23:26
за разбиване..на зомбирани манерки..
и, шарени..дамаджанки ,пълни със 100г..Ямб. Ракия..
наздраве...

утре, следва..
Защо Инквизицията изгори Д Бруно, а помилва..Г Галилей?!!
? за 1 000е...
цитирай
5. rosiela - Самата истина,
10.12.2018 21:27
крадеш текстове, щото нищо не можеш да сътвориш, баби!
цитирай
6. ladylady - а бре, тиква зелена , Семьоноффска..
11.12.2018 23:49
теб ли да чета, некадърнице ,па и нагла..
аз чета най Добрите, и винаги е било така...
безумно нагла твар,която се натрапва...отврат и позор...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: codetroina
Категория: Музика
Прочетен: 425965
Постинги: 139
Коментари: 1426
Гласове: 682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031